tisdag 13 mars 2018

Nya golfreglerna spikade


Efter en 6-månaders period när golfspelare från hela världen haft möjlighet att komma med synpunkter har nu reglerna fastslagits av R & A och USGA. Reglerna kommer gälla fr o m den 1 januari 2019.
Genom de synpunkter som kommit in har några av de tidigare aviserade ändringarna korrigerats något. Sammanfattningsvis kan sägas att de regler som ändrats har gemensamt att de ska bidra till enklare tolkningar av reglerna och snabbare spel.
Här beskrivs några av de viktigaste nyheterna.
Out of bounds: Reglerna kommer tillåta alla golfklubbar att införa en lokal regel som innebär att en spelare som slår sin boll Out of Bounds eller på annat sätt får den förlorad, får droppa en ny boll i närheten av var den försvann eller t o m på fairway (men ej närmare hål). Plikt 2 slag.
Bollen rubbas på green: Om du råkar vidröra bollen så att den flyttar sig ur sitt läge så fick du tidigare plikt. Det slipper du fr o m 2019. Bara att återplacera alltså.
Träffa boll i rörelse: Om du råkar träffa din boll medan den är i rörelse slipper du numera pliktslag.
Pluggad boll: En pluggad boll får numera droppas utan plikt oavsett var den ligger. Undantag: Bunker.
Träffa flaggan: Det blir ingen plikt för att man träffar flaggan när man puttar från green.
Laga spikmärken m m: Det blir numera tillåtet att laga spikmärken, skador från djur och andra skador på green. Det blir nu även tillåtet att vidröra puttlinjen.
Hinder: Tidigare var allt spel från ett hinder väldigt strikt. Nu blir det tillåtet att flytta på lösa föremål och till och med grunda klubban (men inte så att bollen rubbas).
Droppa sig ur bunkern: Är numera en möjlighet, men det kostar 2 pliktslag (jämfört med 1 slags plikt om du väljer att droppa i bunkern).
Droppning: I grundförslaget skulle det vara tillåtet att droppa från endast 2,5cm (en inch). Det är nu ändrat till minst knähöjd.
Letningstid: Nu är det fastslaget: Ny letningstid blir max 3 minuter! 
Caddien ”linjerar in” spelaren: Detta kommer inte längre tillåtas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar