onsdag 20 september 2017

Order of Merit uppdaterad

Order of Merit (netto och brutto) är uppdaterad.

B-A Pettersson lottar GGA14 (26 sept.) anmälan senast fredag kl 13:00

Regelfrågan:
En spelares boll vilar mot en kratta i bunkern, men bollen ligger inte på krattan utan i sanden. Vad gäller i den här situationen?
  1. Spelaren får markera bollens läge och flytta krattan. Om bollen flyttar sig skall den återplaceras utan plikt.
  2. Spelaren får markera bollens läge, lyfta bollen och flytta krattan. Därefter skall spelaren utan plikt droppa bollen så nära som möjligt där den låg mot krattan.
  3. Spelaren får markera bollens läge och flytta krattan. Om bollen flyttar sig skall den droppas utan plikt så nära som möjligt där den ursprungligen låg.
  4. Spelaren får flytta krattan och om bollen rör sig är det ingen plikt och spelaren skall spela bollen från det nya läget.
Rätt svar: a. Regel 24-1, 18-2



24-1. Flyttbart hindrande föremål 
En spelare får ta lättnad utan plikt för ett flyttbart hindrande föremål på följande sätt:
 a. Om bollen inte ligger i eller på det hindrande föremålet, får föremålet tas bort. Om bollen rör sig måste den återplaceras, och det utgår ingen plikt förutsatt att bollens rörelse direkt kan kopplas till borttagandet av det hindrande föremålet. I annat fall gäller Regel 18-2.
 b.Om bollen ligger i eller på det hindrande föremålet, får bollen lyftas och föremålet tas bort. Bollen måste droppas på spelfältet eller i ett hinder, eller placeras på green, så nära som möjligt punkten direkt under den plats där bollen låg i eller på det hindrande föremålet, men inte närmare hålet. Bollen får rengöras när den lyfts enligt denna regel. När en boll är i rörelse får inget hindrande föremål som kan påverka bollens rörelse flyttas, med undantag för spelarnas utrustningar eller flaggstången, när denna är passad, borttagen eller upplyft. (Påverka bollen – se Regel 1-2.) Anmärkning: Om en boll som ska droppas eller placeras enligt denna regel inte omedelbart kan återfås, får den ersättas med en annan boll.

18-2. Av spelare, partner, caddie eller utrustning Med undantag för när reglerna tillåter det när en spelares boll är i spel, och om: 
(i) spelaren, hans partner eller någon av deras caddies: • lyfter eller rubbar bollen, • vidrör den avsiktligt (annat än med klubban vid adressering av bollen), eller • orsakar att bollen rör sig, eller 
(ii) spelarens eller hans partners utrustning orsakar att bollen rör sig, får spelaren ett slags plikt. Om bollen rubbas måste den återplaceras om inte bollens rörelse inträffar efter att spelaren har påbörjat slaget eller baksvingen före slaget och slaget slås. 
 Enligt reglerna utgår inte någon plikt om en spelare oavsiktligt orsakar att hans boll rör sig vid någon av följande omständigheter: • När man letar efter en boll som är täckt av sand eller återskapar läget för en boll som förändrats under ett sådant förfarande, vid återplacerande av lösa naturföremål som rubbats i ett hinder vid finnande eller identifiering av en boll, känner efter en boll i vatten i ett vattenhinder, eller letar efter en boll i ett hindrande föremål eller i ett onormalt markförhållande – Regel 12-1 • När man lagar en gammal hålplugg eller ett nedslagsmärke – Regel 16-1c • När man mäter – Regel 18-6 • När man lyfter en boll enligt en regel – Regel 20-1 • När man placerar eller återplacerar en boll enligt en regel – Regel 20-3a • När man tar bort ett löst naturföremål på green – Regel 23-1 • När man tar bort flyttbara hindrande föremål – Regel 24-1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar