måndag 11 juli 2016

Regelfråga

Har funderat lite på vad som gäller när man droppar på flagglinjen. Måste man t.ex se flaggan eller går det bara att ta det på ett ungefär. Skickade den frågan till Svensk Golf och fick följande svar från Christina Rodman.

Begreppet "flagglinje" finns inte som ord i den engelska originalboken. Det är något som vi svenskar har fått lov att skriva in i den engelska översättningen eftersom begreppet är så vedertaget hos oss.
Så här är den korrekta texten för Regel 26-1b när bollen har hamnat i ett vattenhinder och spelaren önskar droppa på "flagglinjen":
Droppa en boll bakom vattenhindret och då hålla den punkt där bollen sist skar vattenhindrets gräns direkt mellan hålet och den plats där bollen droppas - dvs på "flagglinjen" - utan någon gräns för hur långt bakom vattenhindret bollen får droppas.
Är det så att det av någon anledning är omöjligt att se hålet/flaggstången samtidigt som du ska droppa  bakom vattenhindret enligt ovan beskrivning så får du helt enkelt göra en så bra bedömning som möjligt var "flagglinjen" är och sedan droppa på den bakom vattenhindret. Om din droppning, trots att du gjort den efter bästa förmåga, visar sig vara felaktig (någon som sett var bollen sist skar säger det till dig etc.) och du ännu inte hunnit slå bollen måste du utan plikt lyfta bollen och droppa den på "rätt flagglinje". Skulle du däremot redan ha hunnit slå bollen så händer ingenting och du ska bara spela vidare och du får inte här heller någon plikt.
Detta regleras av 2 st decision (beslut i regelfrågor), nr 26-1/16 och 26-1/17.
Där man bland annat i det senare fallet säger att det vore direkt olämpligt att spelaren skulle få plikt varje gång han gör en ärlig bedömning om var hans boll sist skar gränsen till ett vattenhinder.

Med vänlig hälsning
Christina Rodman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar