tisdag 12 juni 2012

Buffertzon och 10% regel.

Några har funderat över hur det fungerar. Det är nytt för i år att 10% regeln för om en runda skall vara Hcp-grundad eller ej är borttagen. Det är nu ersatt med en justerbar buffertzon (CBA). Läs nedanstående utdrag ur Svenska Golfförbundets text.


CBA (Computed Buffer Adjustement) innebär att man justerar den s.k. buffertzonen utifrån resultaten i tävlingen. CBA-regeln ersätter den gamla 10%-regeln vilken innebar att minst 10% av spelarna i en tävling måste uppnå ett resultat inom eller bättre än buffertzonen för att tävlingen skulle vara handicapgrundande. CBA har utformats för att kompensera för extrema spelförhållanden så att handicapen justeras i ungefär samma utsträckning som skulle ha skett under normala förhållanden. I själva verket kompenserar det den relativa påverkan som väder och andra förhållanden har på scoreprestationen på samma sätt som slopesystemet kompenserar för den relativa svårigheten i bandesign. Till skillnad från slope tillämpas justeringarna på samma sätt för alla spelare och den görs automatiskt med hjälp av GIT-systemet efter att tävlingen är avslutad.
CBA-förfarandet kräver en beräkning av den procent spelare inom varje handicapgrupp som presterat inom buffertzonen. Resultatet jämförs med vad som skulle ha förväntats under normala förhållanden varefter beslut tas huruvida en kompensation är nödvändig för att scorerna ska kunna användas i handicapjusterande syfte. I de flesta fall, omkring 70 %, krävs ingen kompensation. I vissa fall krävs en kompensation uppåt eller nedåt, och när förhållandena är extrema beslutas att tävlingen bara gäller för sänkning. Kompensationen utförs med en förskjutning av buffertzonen medan spelarens score förblir densamma. En förskjutning av buffertzonen kommer att påverka den effekt som spelarens score har på hans handicap när den matas in i systemet.
Exempel:

Kalle (hcp 14) spelar en tävling där CBA blir -1 och han har 36 poäng. Buffertzonen för Kalle när CBA = 0, d v s under normala förhållanden är 33,34,35,och 36 poäng. Buffertzonen för Kalle när CBA =-1, dvs när förhållanden är svårare än normalt är 32,33,34,och 35 poäng. Detta innebär att Kalle sänks med 0,3 slag på sina 36 poäng. Hade han däremot haft 32 poäng hade hans handicap inte påverkats.
Buffertzonen kan som mest förskjutas fyra steg nedåt (CBA -4). Vilket innebär att banan spelades under extremt svåra förhållanden. Förskjuts den så mycket som fyra steg innebär det dock att enbart sänkningsscorer registreras och höjningsscorer nedanför buffertzonen påverkar inte den exakta handicapen.
Buffertzonen kan som mest förskjutas ett steg uppåt (CBA+1). Vilket innebär att banan spelas under onormalt lättspelade förhållanden. Har spelaren 37 poäng sker ingen sänkning av den exakta handicapen.

Om ni går in på Min Golf och Min Hcp så ser ni hur buffertzonen var för varje resultat ni matat in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar